Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2009 09:53 - Африка - VІ част (Ботсвана - Делтата на Окаванго, самолетна разходка)
Автор: ivo14 Категория: Туризъм   
Прочетен: 7302 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 19.05.2010 09:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                            Едно пътешествие в Африка
                     (5 седмици в Африка) - VІ част
   10 ден, 04.11.09., ср. - Натоварваме багажа и палатките на специален камион и тръгваме към Делтата на Окаванго.
image

   Ръкавите на Окаванго се простират 260 км. навътре в Ботсвана и образуват най-голямата вътрешноконтинентална делта в света, с площ 15 хил. кмІ. Тя е с богато биологично разнообразие и е международно призната като обект от екологично значение. Тази пълноводна река не се влива във водоем, не пресъхва, а се разлива в пясъците на пустинята Калахари. Губейки до 95% от капацитета си, водите й образуват лабиринт от канали, острови, лагуни и тръстикови мочурища.

Пиш-пауза по пътя... За жените е по-неудобно, защото трябва да изминават по-дълго разстояние докато потънат в храстите.
image
      Африканците по принцип са добронамерени хора. Навсякъде по  пътищата, където и да минем, малки и големи ни махат дружелюбно и поздравяват. Махаме им и ние...

На много места камионът пресича реката, като водата стига почти до краката ни. image Срещаме стада антилопи. За разлика от главните пътища, тук камионът трябва да свири с клаксона и по зебрите, за да се отдръпнат от пътя. image
image
Стигаме едно селце, в което спираме.
image
image
image Цялото село се събира около камиона. След дълго суетене и чакане, почти всички тръгват с нас. После разбираме, че това са хората които ни обслужват в делтата.
image Пристигаме до един ръкав от реката и слизаме. Виждаме някакви почти пълни с вода канута от цели дървета, които си мисля че са с историческа стойност. Но жените изгребват водата и  ги застилат със слама и ми става ясно, че ще са следващото ни превозно средство.
image
image

Двама местни мъже, които се оказва че са водачите ни. image

Седим на сянка и гледаме как приготвят лодките. Една жена си ме харесва и идва при мен. Здрависваме се, тя ми взима багажа и тръгва към лодките. Газя във водата и глезените ми затъват в черна тиня от изгнилата тръстика. В канутата полягаме по двама, като багажът е между краката ни. image

Лодкарите са в задната част на канутата и ги управляват посредством дълъг прът.
image
И плаването към лагера започва...Седим в лодките и не смеем да мръднем защото и при най-малко движение те се накланят и пълнят с вода. А Делтата е красива и обсипана с водни лилии! image
image

Плаването е дълго и неудобно. Слънцето пече безмилостно, като
прониква и през  дрехите  ни.image image
imageimageimageimage

Най-накрая, изгорели и схванати, стигаме брега. image
Построяваме лагера около голямо саламово дърво. Нарича се така защото плодовете му приличат на салам, увиснал на конец.
image     Лодкарите разпъват палатките си отстрани на нашите, а отвсякъде сме заобиколени от високи дървета и гъсти храсти.  Местните обхождат около бивака и избират място за тоалетна, която представлява изкопана в земята дупка. Тя се намира на 10 метра по права линия зад дървото и няколко метра настрани. Когато отпред се вижда забита лопата - тоалетната е свободна, няма ли я - значи е заета. После дезинфекционния спрей от камиона за ръцете, или в реката...
   А за през нощта ни предупреждават да не се отдалечаваме от палатките и да осветяваме навсякъде с фенерите. И...ако видим светещи очи, да събудим водача.
   Отиваме да се изкъпем. По пътеката се озъртаме за змии, или други животни. Натъкваме се на първата следа от слон.
image
image Влизаме в гьола да се освежим. Водата е топла и приятна. После разбираме, че с тая вода готвим, правим чай и мием съдовете. А местните я използват и за пиене. image     Следобед, водачът издялква малка пръчка, следва кратък инструктаж и на групи от по 7 човека и в колона по един тръгваме на обиколка из делтата. По следите, водачите ни казват какво животно и кога е минало оттам.
Стъпка от слон.
image Въпреки че трябва да сме с дълги панталони и маратонки, аз съм с къс панталон и сандали. image
image А на няколко пъти превалява и дъжд, с гръмотевици в далечината.
image Дълго се чудим какво е това, докато ни казват че е ако на слонче.
image Освен импалите около нас, пътя ни пресича и диво прасе с малките си. Облаците се разкъсват и слънчевите лъчи проникват през тях.
image
image

За многото мъртви дървета разбираме, че освен сушата понякога са виновни и слоновете. image
image Леговище на хиени.
image И слънцето започва постепенно да се скрива... image
image
imageimage
image
image
imageimage
image

А в лагера ни очаква запален огън. image Преди вечеря превалява дъжд, но през нощта е обилен.

   11 ден, 05.11.09., чет. - През нощта, освен гръмотевиците  се чува и рев на лъвове, обикалящи около лагера.
    В 6ч. тръгваме на разходка с цел да видим  животните на разсъмване. Все още е облачно и студено.
image
Най-напред съзираме два лъва в далечината, а като прибягваме от другата страна на буша, виждаме и цял прайд от 7-8 лъва. Въпреки пресните слонски изпражнения, не срещаме такъв. Водачът мярка в храстите бивол, но предпочита да го заобиколим отдалече. Навсякъде срещаме и антилопи. Дълго наблюдаваме жирафите и се приближаваме колкото можем.  А стадо  зебри  пасе заедно с тях. image
image
imageimage
image
image
image
image     След закуска приказваме с водача, който е  29-годишен и се занимава с тая работа от 15 години. Питаме го дали е имало произшествия с туристи, при което ни отговаря утвърдително, но че не се е стигало до фатален край.
   После настъпва пак жега
и посещавам гьола на няколко пъти. Влизам заедно с дрехите и шапката, които  изсъхват бързо върху мен, но поне е приятно през това време! По обяд водачът събира пари за бира.
   В късния следобед се качваме пак на лодките и отиваме да изпращаме залеза. Но този път съм се излегнал удобно  в кануто защото съм сам с лодкарката си. Слънцето припича силно...

image
imageЛилии, жаби, комари...

Когато реката се разширява, отляво на борд се появяват и хипопотами. Отварят си широко устата, като понякога се потапят и незнам дали няма да изскочат до лодките... А те са животните, причиняващи най-много жертви сред хората!
image
image
image Слизаме на брега за да гледаме залеза.
image Пием вино и си правим снимки.
image
Снимам залеза. Внезапно батерията на телефона ми свършва и това са последните ми снимки от това дивно място... image
image     Вечерта сме дежурни по кухня, което се оказва неприятна изненада. Основните закупени продукти са макарони. Опитвам се да ги приготвя като спагети, но за 20 души...Макароните почти изпълват казана, доливам непрекъснато вода, бъркам с голяма лъжица, огънят напича, пушеци - не се вижда нищо. В крайна сметка, макар и малко степани и загорели на дъното - стават за ядене. А после както при всяка вечеря, всички благодарят на готвачите! Не само че им харесват, но си сипват и допълнително, като количеството е такова че има и за местните. А спагети с бира вървят...Добре, че после един от водачите се включва при миенето на съдовете и изтъргва загорялото.
   След вечеря ни изнасят културно-музикална програма. Африканците  - мъже и жени, пеят и танцуват. Една от лодкарките ме кани и се включвам и аз. Следват танци - на стареца и старицата, на жабата и др. Всички танцуват. С песни се представя и английската група.
   В това време откъм палатките на местните се чува грохот и  те скачат...Откършил се е голям клон от едно дърво, като е затиснал и една палатка. Чудят се дали е скършен от слон, но такъв не се вижда. А през нощта около лагера, пак се чува рев на лъвове.

   12 ден, 06.11.09., пет. - Сутринта по тъмно, ставам преди всички и като дежурен разпалвам огъня. Сипвам и вода в чайниците за кафе.
   След закуска - разходка из буша, само че този път всички заедно. По обяд събираме палатките, изкопава се яма в която се зариват отпадъците и жаравата от огъня. После на канутата и  пак жега. Като слизаме на брега, всички местни се сбогуват с нас поотделно със специфично ръкостискане и ни казват - тенкю!
   Качваме се на камиона и се връщаме в кемпа до Маун.
Тук разбираме, че шофьорът ни вече е по-добре. Следва най-после душ с топла вода и сапун!.. А по обективни причини вече съм престанал да се бръсна. Кратко зареждане на телефони и камери.
   Следобед отиваме на летището. Четирима от групата си заминават и оставаме 22 души. Качваме се на три самолета за разходка над Делтата.
image Самолетчето е за осем човека заедно с "шофьора".
image За разлика от Боинга, на който едва му стига пистата, този самолет отлепя бързо. Трещи, бръмчи, тясно е и се чустваме като в трабантче...  Но по време на полета удоволствието е голямо!
image Летим над Делтата и гледаме отгоре познати вече животни и мочурища.
image Правим остри завои, а другият самолет ни изпреварва или лети  понякога и над нас.
image Пилотът ни предупреждава да не се стряскаме от гръмотевиците, защото преминаваме през облаци и дъжд. Но настроението ни е небесно!
image
image
image
image
     С тази хубава въздушна разходка завършва приключението ни в Делтата на Окаванго! А на следващия ден започва пътуването в Намибия, което и не подозираме колко ще е тежко...


Тагове:   Африка,


Гласувай:
3



1. eien - За такова пътешествие и
23.12.2009 17:50
аз даже съм навита, предвид две съществуващи и налице обстоятелства: възрастта ми, е ..за другото не ми се съобщава, че бдителните блогъри ще ми ударят невиждана критика. А е предколедно... някакси.
цитирай
2. andi2 - великолепни снимки винаги ми е ...
25.12.2009 11:23
великолепни снимки
винаги ми е било интересно да
видя Африка и Австралия
ако може на живо де
:)
цитирай
3. natali60 - Благодаря за разходката!
26.12.2009 13:05
много е вълнуваща...
цитирай
4. анонимен - Невероятни приключения, а сним...
03.01.2010 22:06
Невероятни приключения, а снимките са направо върховни.Предстои ми да организирам и отида на пътуване до Йоханесбург и тези пътеписи страхотно ме вдъхновиха да направя доста по-обширна обиколка,надявам се да успея да видя поне малка част , а рафтингът беше жесток.Поздравления за автора!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivo14
Категория: Туризъм
Прочетен: 195089
Постинги: 29
Коментари: 118
Гласове: 733
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930