Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2009 11:21 - Eгипет - 2008 - І част - Кайро-Луксор
Автор: ivo14 Категория: Туризъм   
Прочетен: 7441 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 11.10.2009 17:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                                  Египет - 2008 ( І част )

 

   Казват, че е страна на контрастите. Но лично мен винаги ме е интересувала древната им култура, затова и предприех тази екскурзия.

   Още преди кацането на самолета, гледката от небето е невероятна със светлините на този космополитен град, какъвто не бях виждал. На аерогарата ни посреща глъчка и тъмнина, нещо с каквито сме свикнали и у нас. Пуши се навсякъде, което лично мен ме удовлетвори след няколкото часа без дим. С пристигането в хотела ме обхвана една специфична миризма, която не ме напусна до края на пътуването – дали от Нил, или от пустинята така и не разбрах.

   Хотелът, в който бяхме настанени изглеждаше прилично и въпреки че мислех че сме в някое забутано предградие на Кайро, се оказа че е един от престижните му квартали. Първото което ме събуди в три часа, беше молитвата от високоговорителя на джамията под хотела, защото беше Рамазан – един от мюсюлманските празници, при който не се яде и не се пие през деня, а само се почива.
image

   По телевизията съответно се предаваха директно молитвите - и така до сутринта. Но за сметка на това, при изгрева на слънцето видях Нил за първи път, защото се оказа срещу хотела.
   Каирският исторически музей е в центъра на града, което никак не личеше поради масивните строителни работи по площада му. Предполагам, че подобно изглежда и София за чужденците.

image
   В музеите снимането с камери и фотоапарати е абсолютно забранено, при което ако те хванат могат най-малко да ти конфискуват апарата или телефона. Така че, за съжаление нямам снимки от забранените места.
image

  
   Навсякъде в Египет, дори и най-новите сгради изглеждат като след бомбандировки или пожар. После тук разбрах, че това уж се правело за намаляване на данъците, ако не е завършена сградата. Незнам, но изглежда много подтискащо. image

 При пътуването към пирамидите в Гиза, човек го обхваща едно особено вълнение, зървайки ги как се извисяват над другите сгради. imageimage imageimageimage  Египетските пирамиди (и по-точно Хеопсовата пирамида) са единственото оцеляло от Седемте чудеса на античния свят. В този смисъл към тях понякога се вкключва и Големият сфинкс в Гиза. Или както е казано - Всички се страхуват от времето, а времето се страхува от пирамидите.

Е, не!!! Три часа поствах, сесията ми била изтекла и всичко се загуби! Затова вече по малко, но по-мързеливо и по-малко качествено!
Та сначале! Носете си еднодоларови банкноти, щото тъмните роднини на нашите мургави събратя, няма да ви оставят намира! Единственото спасение за да не сте дърпани постоянно за да ви искат Бакшиш, е да не поглеждате никой а и да не се опитвате да снимате! Иначе ще ви се случи, както когато някой ви поиска цигара и след това да ви гледа на ръка...

   Влъкът на Индиана Джоунс, като излязъл от филм на ужасите, с който пътувахме цяла нощ от Кайро до Луксор.
image

  Луксор е построен върху останките на древната египетска столица Тива. В самия град, който е разположен на източния бряг на Нил, се намират останките от храмовите комплекси Карнак и Луксор. На западния бряг лежат паметниците, храмовете и гробниците на Некропола, който включва Долината на царете и на цариците. image Карнак е най-голямото религиозно средище в Древен Египет, което се състои от многобройни паметници, разпределени в 3 групи сгради, всяка оградена от стена. Следва гранитното светилище, обиталище на бога. Именно там се провеждат церемониите; там се пази лодката, която служи за пренасяне на божеството по време на шествията. Храмът е свързан с един кей на брега на канала, захранван с водите на р.Нил, чрез алея, по дължината на която са разположени сфинксове с овнешки глави. Голямото свещено езеро, където по време на празниците са разхожда на лодка статуята на бога. imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

                                                     Скарабея, около който се обикаля седем пъти за щастие!image
imageimageimageimageimage

                                                       Храмът в Луксор, по-малък, но не по-малко величествен.image
image

Джамията, някъде горе в храма.
imageimage

Тутанхамон и жена му.
imageimageimageimageimage

Александър Дъ Грейт, както обичаше да повтаря екскурзоводът-египтянин, получава Божествена сила!image
image

  Почивка на Пазача на Храма Луксор по време на Рамазана...гледка която се срещаше навсякъде в Египет.image


Корабът, с който извършихме круиза по Нил - от Луксор до Асуан.
image

Заслужена почивка в кафене в Луксор...с наргиле. Въпреки че съм пушист, ми трябваха усилия докато се науча как се пуши това!
imageimage

 След пренощуване на кораба, следва посещение на Западния бряг на Нил - Долината на царете и Некропола.

Макет на разкритите гробници.
imageimage

 И тук, преди влизане в долината, се оставят всички камери и фотоапарати.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
imageimageimageimage


Храмът на Хатшепсут в Даир-ел-Бахри. Хатшепсут е първата жена-фараон от Древен Египет и е водила 21 годишно мирно управление. Името й е споменато в Библията, защото тя е майката осиновителка на Мойсей.
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage


Колосите на Мемнон се намират в Тиванския некропол, до Луксор. Те са две масивни каменни статуи на фараона Аменхотеп III. Направени са от кварцит, който се смята че се е разширявал под действието на слънчевите лъчи при изгрев. Поради това в миналото са издавали звуци – „пеещи колоси”, свойство което е изчезнало поради реставрационни работи.

imageimageimageimage

 




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. venercheto - ееех
10.10.2009 16:03
невероятно! направо ми спира дъха!
цитирай
2. ivo14 - Благодаря, ще има още!
10.10.2009 16:42
Благодаря, ще има още!
цитирай
3. eliana - Величествено!
11.10.2009 09:37
Интересно представяне и поглед!
Благодаря,хубав ден,ivo!
цитирай
4. анонимен - Великолепни снимки! С нетърпение ...
16.10.2009 05:54
Великолепни снимки! С нетърпение ще чакам продължението. Успехи!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ivo14
Категория: Туризъм
Прочетен: 195316
Постинги: 29
Коментари: 118
Гласове: 733
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930